недеља, 4. мај 2014.

Rudnik i Gornji Milanovac

Na planini Rudnik nalazi se varosica sa istim imenom i to na oko 50 km od Kragujevca ili 100km juzno od Beograda.
Pitajuci se gde bi mogla da napravim izlet, odlucila sam se za ovu bližu destinaciju do koje se lako stiže i koja može upotpuniti dan.
Najvisi vrh Rudnika je tzv Cvijicev vrh i nalazi se na 1134 m nadmorkse visine.

Rudnik je proglasen vazdusnom banjom i njegove prednosti pored blizine čine svakako i čist vazduh i lepa priroda.
Šta obići na Rudniku:

Na 6 km od Rudnika nalazi se Ostvrica.To je ostra vulkanska kupa i pomalo je neprisutpacna ali je svakako izazov za planinare.
Ostaci turske varosi i tvrdjave na rudniku pod nazivom Gradovi, svakako se ne smeju zaobici ako vas put odnese na Rudnik.
Ostaci neistrazene bogomolje na Rudniku po nazivom Misa, za koju se ne zna kada je sagradjena, takodje se trebaju videti.
Ne obidjite ni crvku svetog Djordja.
Moja preporuka bila bi i Šumska kuća, restorančić u lepoj prorodi sa prelepim dvorištem  .....unutrasnjost restorana nije za preporuku ali pored ove lepote u prirodi zaista bi bilo šteta i provesti bilo koje vreme unutra.
Ja nisam imala bas srece sa vremenom, što me je sprečilo da obidjem sve zanimljivosti ali u svakom slucaju obelezavanje je vrlo lose i nepregledno te svakako preporucujem konsultaciju a bilo kim od meštana kako nesto ne bi ste propustili.
Oni su ljubazni ali ni sami ne znaju sta bi vam bas preporucili da vidite zato je potrebno da znate sta trazite i onda dobijete od njih bez problema informacije kako do toga da dodjete.














Obzirom da je loše vreme pomalo skratilo ovaj obilazak Rudnika, odlucila sam da produzim do Gornjeg Milanovca koji se nalazi na 15-tak km.
Mali gradić, smešten pored reke Despotovice, koji broji oko 25 ooo stanovnika, meje vrlo prijatno izenenadio.
Jako čist, uredjen centar sa širokim , čistim i urednim ulicama, širokim trotoarima.
Bez brojnih tržnih centara sa većčom brojem manjih prodavnica u glavnoj ulici podsetio me je na Srbiju od pre 10 tak godina.......
U samom centru prelepa crkvica..nedaleko od omanjeg gradskog parkića....



Ono sto bih svakako preporucila je poseta Norveskoj kuci. Nedlaeko od samog centra, na velikoj travnatoj povrsini, izgradjen je restoran koji privlaci paznju svojim izgledom jer predstavlja spoj vikinškog broda i srpske brvnare.


Ima tradiciju od oko 20tak godina i prelepu terasu sa koje se moze uzivati u pogledu na grad.Cene su izuzetno povoljne a usluga sasvim pristojna kao i ponuda restorana.
U svom sastavu ima i muzej jugoslovensko-norveškog prijateljstva.

Sve u svemu Gornji Milanovac ne treba običi ukoliko se odlučite da posetitie Rudnik.Odiše mirnoćom, čistotom i pre svega izuzetnom ljubaznoznošću milanovčana.


2 коментара: