субота, 15. март 2014.

Atomska banja Gornja Trepca

Atomska banja Gornja Trepca nalazi se na putu Mrcajevci Čačak, 9 km od skretanja sa magistralnog puta. Nalazi se na 50-tak km od Kragujevca, oko 130 km od Beograda, oko 18 km od Cacka i oko 70 km od Uzica.
Stize se relativno lako.
Atomska banja je specifična po svojim balneoloskim svojstvima. Termomineralna voda Atomske Banje  je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligo mineralna, akratoterma. Temperatura vode je 29,8°C.
U Banji Gornja Trepča se leče:
  • reumatske bolesti (hronični inflamatorni reumatizam, Behterevljeva bolest, reumatoidni artritis)
  • degenerativni reumatizam (artroze zglobova, spondiloze i spondilatroze, diskopatije)
  • ekstra-artikularni reumatizam (miofibrozitis, fibrozitis, panikulitis tendinitis, burzitis i psihogeni reumatizam)
  • neuropsihijatrijske bolesti (multiple skleroza, stanja posle preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa, adhezivni spinalni aranhitis, postreumatske mijelopatije, cerebralna paraliza, neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja)
  • bolesti gastrointestinalnog trakta (hronični gastritis i duodenitisi, ulkusna bolest želuca i duodenuma bez komplikacija)
  • oboljenja perifernih krvnih sudova (hronična oboljenja arterijskog perifernog krvotoka, hronični edemi venskog porekla)
 Sam prilaz banji je takav da iza svake krivine ocekujete da se pojavi banja ali to izostaje nekih 8-9 km od skretanja sa magistralnog puta se prilicno oduzi za tako kratku destinaciju.

Sama banja se prostire duz puta koji se blago penje tako da se ona sama nalazi na  usponu.
Prvi deo nevelike banje je ogromno razocarenje.Dok se sa desne strane nalazi par uredjenih privatnih objekata koji nude privatni smestaj i par reklo bi se restorancica koji nisu bili otvoreni, bez obzira na izuzetno lepo vreme za ovo doba godine (oko 20 stepeni), imate utisak da ste kroz neki vremeplov stigli nekih 20-30 godina unazad..........Medutim, sa leve strane donjeg dela banje vas ceka bas susret sa velikim brojem udzerica koje su od puta odvojene nekada recicom a sada jedva potokom opasanim betonskim zidom.
Pored toga sto je jasno da za bilo kakvu gradnju u ovom delu ocito nikada nije postojao nikakav plan i sl. ocigledno je da su to objekti koji bude pitanje: da li je moguce da u vecini njih iko boravi...prilicno uruseni, neugledni, ne odisu ni konforom, niti obecavaju ispunjavanje minimum higijenskih uslova. Sa distance gledano doduse.Blize ne bih ni zelela da im pridjem.


 A onda...."gornja" ili druga polovina banje.Takav je moj utisak.....gornji i donji deo banje :) dve dimenzije....verujete....
Odjednom ugledate Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju sa pratecim objektima.
Zaista impresivan objekat koji zasigurno u ovakvom okruzenju igleda jos bolje.
Cisto, lepo , moderno......kako cujem nudi veliki izbor tretmana za lecenje svega sto se u ovoj banji tretira.



Odjednom sasvim drugaciji utisak koji vas vodi do toga da se ucini kao da ste u nekoj drugoj banji,.........
U svakom slucaju, bez licnog iskustva , kazu da je Gornja Trepca izuzetno lekovita banja...
Sto se turistickog dela price tice..nadam se da sam vam utiske prenela...ako vam se nade na putu ...posetitie je ..volela bih da cujem i vasa iskustva...a verujem da bi mnogima koristila.....




Нема коментара:

Постави коментар