субота, 15. март 2014.

Materuska banja

Materuška banja se nalazi u centralnoj Srbiji na nekih 9 km od Kraljeva.Od Beograda je udaljena oko 160 km,  od Kragujevca oko 60 km a od Uzica oko 85 km.
Poseduje izvore mineralne vode, temperature 42-51°C, sadrže dosta sumpora (25mg/l).
U Materuskoj banji se leče, kažu, mnoga oboljenja a posebno izdvajaju: ginekolška oboljenja, reumatska oboljenja, posttraumatska stanja.....
Put me je u Materšku banju odveo nakon posete manastiru Žici koji se nalazi nedaleko od banje i koji zaslužuje sve preporuke.
Nakon ovog manastira, a i bez posete njemu, suočavanje sa Materuškom banjom je više nego iznenadjenje.
Na žalost neprijatno.
Da, banju sam posetila sredinom marta, ali ako se uzme u obzir da je danas bilo preko 20 stepeni, ono što mogu da prokomentarišem je da je banja bila okupana suncem.
Utisku da joj u svakom smislu treba jos koje "kupanje", ne mogu da se otmem.
Naime svi objekti pored kojim sam prošla i koje sam videla su u jako jadnom stanju.Zapušteni, neuredjeni, neuredni....neki i pusti.....Poput nekog začaranog mesta koje su svi napustili ....Očito da ovde nema nekog značajnog turzizma jer ovo mesto nemate ama baš ni jedan razlog da posetite u turističkom smislu sem ukoliko vas potreba za lečenjem tamo ne odvede a u vezi toga nemam baš nikakvh saznanja i komentara.
Da, ima reku ......ali čak i ja koja nikad ne odolim nikakavoj vodi i čiju energiju jednostano voda uvek regeneriše, ni u reci nisam nasla to uobičajeno "izvoriste".
Tek po koja fasada je ofarbana i gledajuci to dominantno sivilo imate utisak da se neko igrao....kao u photoshoop-u .....
Jedino što se čini da može biti jeste prijatno u (možda) letnjim mesecima jeste park koji im je priroda podarila i sa kojim bi se isto neko trebao pozabaviti.......

Na žalost ovaj izlet vam ne mogu preporućiti, naglašavam u turističke svrhe,.....a za one koji bi da investiraju a ne znaju gde, čini se da ima dosta objekata koji bi se mogli urediti i privesti nameni,.......pa bi možda i ovu banju  mogli uciniti privlačnijom turističkom destinacijom.



Нема коментара:

Постави коментар